22 червня відбувся Круглий стіл присвячений обговоренню методичних рекомендацій з визначення шкоди та збитків завданих агропідприємствам війною, які були розроблені фахівцями Інституту обліку і фінансів та відділу обліку і оподаткування ННЦ "Інститут аграрної економіки".
Ознайомитись з повним текстом рекомендацій: https://drive.google.com/file/d/1AZECIerAE6wNn5ke-CMo9EQzz_kIQcaf/view?usp=sharing
Переглянути відеозапис Круглого столу: https://youtu.be/b6enMgXgKOM
ДЯКУЄМО ВСІМ УЧАСНИКАМ!

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» від 20.03.2022 р. № 326 фахівцями Інституту обліку і фінансів та відділу обліку і оподаткування ННЦ "Інститут аграрної економіки" проведено роботу з підготовки:

Методичних рекомендацій з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації;

• Рекомендації з фіксації та визначення непрямих збитків агропідприємств від війни.
  • Розробки були направлені на розгляд Кабінеут Міністрів України, Офісу Президента України, Офісу Генерального прокурора України, Міністерству фінансів України, Міністерству економіки України, Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Ознайомитись з повним текстом листа і розробок можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1AZECIerAE6wNn5ke-CMo9EQzz_kIQcaf/view?usp=sharing

Ворог зруйнував або пошкодив значну кількість активів сільськогосподарських підприємств, унеможливив їхню діяльність на окупованих територіях, у місцях проведення бойових дій. Українською державою, світовим співтовариством розгортається робота по притягнення агресора до відповідальності та відшкодування завданих збитків і втрат.

Оскільки ця робота базується на документальних доказах завданої шкоди та збитків, Інститут обліку і фінансів спільно з ННЦ «Інститут аграрної економіки» розробив Методичні рекомендації з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації.

Повний текст Методичних рекомендацій можна завантажити за посиланням: https://cutt.ly/3F6NXi4

Зазначені рекомендації були направлені до Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України, Офіус Генерального прокурора України, Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, НААН, АФЗУ та АСУ.

ННЦ «Інститут аграрної економіки» спільно з ТДВ «Інститут обліку і фінансів» НААН висловлює глибоку вдячність і повагу самовідданій праці працівників ваших підприємств у надскладних умовах війни.

У найскладніші часи вітчизняної історії саме на плечах селян відроджувалась економіка держави та добробут нації. Тепер аграрним підприємствам вкрай важливо зберегти потенціал розвитку і сформувати ресурси для відновлення пошкодженого війною майна. Поряд з іншим рекомендуємо підприємствам аграрного сектору економіки переглянути з 01.03.2022 р. облікову політику в частині збільшення амортизаційних відрахувань на необоротні активи.

Доповідна записка щодо цього та проект змін до Положення про облікову політику підприємства за посиланням: https://cutt.ly/cDzQ6Lt