Федерація аудиторів, бухгалтерів
і фінансистів АПК України
 
 
 
 

_mg_9190_s.jpg26 вересня 2013 року в рамках святкування 10-річчя Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України відбувся Круглий стіл «Роль професійних організацій у формуванні фінансово-економічної політики в аграрному секторі економіки України».

Співорганізаторами заходу стали: Національна академія аграрних наук України; ННЦ «Інститут аграрної економіки»; Інститут обліку і фінансів НААН; Журнал «Облік і фінанси».

У круглому столі прийняли участь представники органів державної влади, галузевих асоціацій та професійних об’єднань, міжнародних проектів та фінансових організацій, наукових і навчальних закладів.

Робота круглого столу розпочалась із привітання заступника Міністра аграрної політики та продовольства України О.В. Сеня, який відзначив значний внесок Федерації у зміцнення наукового та економічного потенціалу України, розвиток бухгалтерського обліку та фінансів в аграрній галузі, підвищення кваліфікації працівників економічних служб підприємств аграрного сектору економіки та вручив колективу Федерації Почесну грамоту Міністерства аграрної політики та продовольства України з нагоди її 10-річчя. Також О.В. Сень нагородив від імені Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова трудовий колектив міжнародного науково-виробничого журналу «Облік і фінанси» Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Від імені Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Г.М. Калетніка з нагоди 10-річного ювілею Федерацію привітав завідувач секретаріату Комітету О.М. Хоменко та вручив Грамоту Верховної Ради України за заслуги перед українським народом.

Президент Національної академії аграрних наук України В.Ф. Петриченко відзначив значний вклад Інституту обліку і фінансів НААН у розвиток аграрної економічної науки та досягнення в методично-інформаційному забезпеченні роботи фінансово-облікових служб підприємств та нагородив колектив Інституту Почесною грамотою Президії Національної академії аграрних наук України.

В ході роботи круглого столу учасники схвально відзначили, що за роки незалежності зроблений значний поступ у розвитку громадянського суспільства. Директор Департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Мінагропроду Б.Р. Ахіджанов наголосив, що в аграрному секторі економіки працюють понад 100 громадсько-професійних об’єднань, а Громадська рада при Мінагропроді стала важливим інструментом налагодження співпраці між цим Міністерством та інститутами громадянського суспільства.

У своєму виступі Перший заступник Голови Ради Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України В.М. Жук звернув увагу на те, що, незважаючи на певні успіхи щодо розвитку професійних організацій та їх участі у формуванні фінансово-економічної політики в аграрному секторі економіки України, існує низка проблем, що гальмує розвиток професійного самоврядування та саморегулювання:

  • недосконалість чинного законодавства, що створює бар’єри для утворення та діяльності інститутів громадянського суспільства, зокрема, податкова політика не стимулює підтримку інститутів громадянського суспільства вітчизняними підприємствами та благодійними організаціями;
  • існування практики прийняття рішень органами влади без участі професійних об’єднань;
  • більшість громадсько-професійних інституцій не мають достатнього внутрішнього  базування на стійких переконаннях своїх членів і, як результат, не мають достатньої ідейної та фінансової платформи для реалізації своїх цілей;
  • відсутність практики державної фінансової підтримки професійних об’єднань тощо.

Як наслідок, недостатній рівень інституційної, фінансової та кадрової спроможності професійних об’єднань не дозволяє досягати швидко й ефективно визначених цілей. Не реалізовуються й належним чином механізми участі професійних об’єднань у формуванні та реалізації фінансово-економічної політики в аграрному секторі економіки України.

За результатами проведеного круглого столу було вирішено:

  • об’єднати зусилля для формування інститутів (формальних і неформальних) сприяння розвитку професійних об’єднань в аграрному секторі України, посилення їхньої ролі у формуванні та реалізації державної аграрної політики;
  • клопотати перед Мінагрополітики поновити діяльність робочої групи та в стислі терміни з урахуванням Закону України «Про громадські об’єднання» доопрацювати законопроект «Про особливості діяльності громадських галузевих об’єднань в АПК» для його подання у Кабінет Міністрів України  та до Верховної Ради України;
  • ініціювати розробку та прийняття Стратегії розвитку професійного саморегулювання та самоврядування в аграрному секторі України;
  • пропагувати ідеї професійного саморегулювання та самоврядування;
  • ініціювати запровадження механізмів стимулювання та підтримки інститутів громадянського суспільства;
  • розробити нові механізми ефективної взаємодії громадсько-професійних інститутів, передової науки та органів державного управління для посилення значення громадських інститутів у формуванні та реалізації державної фінансово-економічної політики в аграрному секторі економіки;
  • координувати власну діяльність через меморандуми, угоди про співпрацю, круглі столи, конференції, семінари;
  • проводити як двох- так  і багатосторонні спільні заходи, обмін інформацією та досвідом, навчання.

У обговоренні також взяли участь: Голова Ради Палати аудиторів Республіки Казахстан Л.О. Погорєлова; Начальник управління методології бухгалтерського обліку Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України О.О. Канцуров; Директор Інституту стратегічних оцінок П.І. Гайдуцький; Генеральний директор УКАБ В.І. Лапа; Заступник Голови АСУ В.С. Ярошовець; Голова Наглядової Ради Всеукраїнської спілки експертів-оцінювачів О.А. Авраменко та інші представники державних органів і професійних організацій.

За результатами круглого столу учасники схвалили Резолюцію, яку вирішили направити до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України та інших державних органів.

Завантажити програму круглого столу

Завантажити резолюцію круглого столу

dsc_4136_s.jpg _mg_9100_s.jpg

_mg_8825_s.jpg
dsc_4125_s.jpg
 
Top! Top!